Még együtt

Egyutt
Még együtt vagyunk, de nekem már eszembe jutott a válás!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válni szeretnék!

Egyutt
Válni szeretnék! Ehhez kérek tanácsot, segítséget!
Ha magára ismert, klikk ide!

Válunk

Egyutt
Már válunk, de nagyon nehéz, bajban vagyok. Segítséget, tanácsot kérek!
Ha magára ismert, klikk ide!

A mediációról tömören

A mediáció egy közvetítő, konfliktuskezelő eljárás, amely a vitában álló feleket segíti a közöttük fennálló problémák, viták, illetve a kapcsolatuk rendezésében, megújításában.
A mediációs folyamat elején a felek felkérnek egy mediátor szakembert, aki először egyenként tárgyal a felekkel. Az egyéni elbeszélgetés alkalmas arra, hogy megismertesse a feleket a mediációs tárgyalás technikáival, a tárgyalás "házirendjével", valamint arra, hogy a mediátor tájékozódjon az ellentétek mibenlétéről. Amennyiben a felkérés mindkét fél részéről megtörténik, akkor erről megállapodás születik a mediátor és a felek között. Ezt követően egyeztetett időpontban és helyen találkoznak az ellenérdekű felek és a mediátor. A tárgyaláshoz szükség van technikai háttérre, ezt a mediátor biztosítja.
A mediációs tárgyalás tapasztalataink szerint minimum három óra, de bonyolultabb esetekben több is lehet. Felek a tárgyalás végére dokumentumban rögzítik, hogy miben állapodtak meg. Amennyiben a tárgyalás több tárgyalást igényel, akkor arra is van lehetőség. A mediátor a tárgyaláson úgy irányítja az egyeztetést, hogy a felek képesek legyenek problémáik megoldására.
Akkor sincs veszve semmi, ha például a felek egymással nem képesek közvetlen kapcsolatteremtésre, magyarán a tárgyaláson nagy valószínűséggel nem lennének képesek a higgadt viselkedésre. Ekkor úgynevezett sétáló mediációra van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a mediátor egyszer csak az egyik, egyszer csak a másik féllel találkozik. Igaz így az eljárás hosszabb időt vesz igénybe, de mégiscsak olcsóbb és gyorsabb, mint a Bíróság.
A mediációs tárgyaláson általában csak a két ellenérdekű fél jelenléte kívánatos. Ügyvédeket általában nem szoktunk beengedni a tárgyalásra. Nem kívánom megbántani őket, de érthető módon, számukra mégiscsak az a kedvező, ha az ügy a Bíróságon folytatódik, mert az nekik értelemszerűen óradíjat, költségelszámolást jelent.
A mediátor nem mágus. Igen előfordul, hogy a mediáció sikertelen marad. Azonban meg kell jegyeznem, hogy uniós országokból származó adatok szerint a mediációs megállapodások 80%-a működőképes, míg a bírósági ítéleteknek alig 20%-a sikeres, azaz a felek be is tartják, nem fellebbeznek.
A mediátor mindig kapcsolatban van ügyvéddel. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a megállapodás tekintetében a jogi kontrollt képes biztosítani, másrészt, amennyiben a felek kérik, a közöttük létrejött megállapodást lehetőség van ügyvédi, vagy közjegyzői okiratba foglalni.
A mediátor nem ügyvéd, tehát a mediáció nem egy bíróságon kívüli jogvita lefolytatása. A mediátor olyan szakember, aki a viták alternatív - érdekeken és értékeken alapuló - megoldásában jártas. Nincs szó pszichológiai befolyásolásról, meggyőzésről. Mára kialakult a mediációs eljárás elméleti szakmai bázisa, ami kapcsolatban van a társadalomtudományokkal, a jogtudománnyal, közgazdaságtannal, pszichológiával és a pedagógiával.
Fontos tudni, hogy a mediátor nem bíró, nem dönt semmiben, mindig a felek döntenek mindenben, a mediátor csak és kizárólag a folyamatot kontrollálja.
Mediációs tárgyalást csak erre kiképzett, az IRM névjegyzékében szereplő szakember vezethet.
A mediátort titoktartásra kötelezi a törvény, ezáltal a mediátor bírósági perbe nem idézhető.
A mediátort a felek közösen fizetik.

Ha további kérdései lennének, olvassa el a Gyakran Ismételt Kérdéseket!

A mediációs eljárás költségei, árak

Normál mediáció:

Felmérő beszélgetés és tájékoztatás
1 óra.

Székhelyünkön:
Felenként 9.000,- Ft

Más helyszínen:
Felenként 9.000,- Ft + útiköltség

Az érintett felek egybehangzó mediációs felkérésének elfogadását követően:

Mediációs tárgyalás, 2 óra
Székhelyünkön:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft

Más helyszínen:

Kettős vezetéssel: Felenként 15.000,- Ft + útiköltség

Sétáló mediáció árai azonosak. Ebben az esetben a tárgyaló felek nem találkoznak.
A megadott árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

Letöltések

Itt találhatja az oldalunkról letölthető dokumentumok listáját.

Ha jelentkezni kíván mediációra, kérem az alábbi dokumentumokat töltse le:
- Jelentkezés mediációra
A mediátor munkáját segíti, ha kitölti és elküldi az alább letölthető tesztet.
- Konfliktuskezelési teszt
Itt olvashatja a Mediáció folyamatáról és házirendünkről.
- A mediáció folyamata és házirendje